Kako da ruže traju duže?

Ruže u vazi traju obično do nedelju dana, ukoliko su na hladnom mestu. Ali ako su ruže posebno drag poklon, možete ih sačuvati i duže od nedelju dana, uz nekoliko praktičnih saveta. Vek trajanja ruža zavisi od toga, koliko su dugo bile bez vode, koje su sorte i koliko su zdrave.

Koristite čistu vazu!

Kada dobijete cveće na poklon, uvek je stavite u savršeno čistu vazu. Prljave vaze su pune bakterija, koje mogu da doprinesu brzom uvenuću ruže. Bakterije čete najlakše eliminisati, ukoliko u vazu sipate mešavinu soda bikarbone i sirćeta. Ova kombinacija uspešno uklanja prljavštinu i kamenac. Kako biste očistili vazu, pratite sledeće korake:

  1. Napunite vazu toplom vodom i ubacite u vodu kašiku sode bikarbone.

  2. Sipajte malo sirćeta. Mešavina će se zapeniti i skinuće naslage sa unutrašnjosti vaze.

  3. Vazu isperite čistom vodom i obrišite mekom krpom.

Skraćujte stabiljku ruže

Veoma je važno, da svaki drugi dan promenite vodu u vazi, kako bi ruža duže ostala sveža. Svaki put kad promenite vodu, skratite stabljiku cveta za jedan centimetar. Stabljiku režite pod vodom, pod malim uglom. Na taj način se kapilari ksilema neće blokirati sitnim mehurićima vazduha, što može sprečiti unos vode i hranljivih materija.

Uklonite listove sa stabljike

Kada ružu stavljate u vazu, obratite pažnju na to, da ne bude listova pod vodom. Lišće u vodi krene da propada, a izlučene bakterije ubrzavaju uvenuće cveta. Ovaj jednostavan trik može značajno da produži vek trajanja vaše ruže.

Uvek čuvajte ruže na hladnom mestu

Najbolje mesto za čuvanje buketa ruža je na hladnom mestu u vašoj kancelariji ili kući. Visoke temperature nisu pogodne, jer će se cvetovi brzo osušiti. Takođe je dobra ideja da ruže ne držite direktno ispod klima uređaja.

Da li Aspirin održava cveće svežim?

Da! Ako izmrvite tableticu Aspirina u vodu u vazi, vaše ruže će duže ostati sveže. Zadnjom stranom kašike razbijte tableticu na prah, koji možete da sipate u vodu. Salicilna kiselina u aspirinu će zadržati vodu čistom i bez bakterija.

Da li ruže ostaju duže sveže u frižideru?

Odgovor je da! Ukoliko iz nekog razloga cveće ne možete odmah predati voljenoj osobi, njegov vek trajanja možete produžiti za jedan dan, ako ga stavite u frižider, uz poštovanje nekoliko jednostavnih smernica:

  • Stavite cveće u vazu, koja je do 3/4 napunjena hladnom vodom.

  • Proverite temperaturu unutar frižidera. Ona treba da je niža od 4,4 oC.

  • Izvadite svo voće iz frižidera. Ovo je jako važno, jer voće ispušta gasove koji podstiču rast bakterija i mogu oštetiti ružu.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.