Dan žena

Dan žena

 

Međunarodni dan žena je dan izražavanja poštovanja prema ženama, koji se održava svake godine od 8. marta 1917. godine. Ujedinjene nacije takođe Međunarodni dan žena smatraju Svetskim danom. Dan žena je prvobitno bio demonstracijski dan za radnički pokret, borbenost, žensku ravnopravnost i besplatan rad, za razliku od današnjeg cvjetnog, dragog obilježavanja. 1857. godine u Njujorku je štrajkovalo četrdeset hiljada tekstilnih i odevnih radnika za jednake plate i skraćeno radno vreme. . Razvojem međunarodnog radničkog pokreta pitanje emancipacije žena dolazi do izražaja. Između 3. i 8. septembra 1866, Prvi kongres Prve internacionale (zvanično Međunarodna unija radnika) doneo je rezoluciju. Ovom odlukom nastojalo se okončati hiljadugodišnji stereotip da je ženi mesto isključivo kod kuće. U svom obraćanju Međunarodnoj skupštini, Clara Zetkin je proklamovala pravo žena na rad, zaštitu majki i dece i široko učešće žena u nacionalnim i međunarodnim događajima. 1975 godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žena, Ujedinjene nacije su zvanično počele da slave Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su porodiljsko odsustvo, ograničenja ženskog rada u trećoj (noćnoj) smeni, jednaka plata za isti rad, demokratsko pravo glasa i još mnogo toga.

Švajcarska je poslednji put uvela žensko pravo glasa u Evropi (1972).

Danas mnoge organizacije širom sveta proslavljaju Međunarodni dan žena demonstracijama, performansima i akcijama za promociju jednakosti i dalju promociju žena i ljudskih prava. A neki pokušavaju da to bude nacionalni praznik u zemlji u kojoj već ne postoji.

 

Dan žena je i dalje nacionalni praznik u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Tadžikistanu i drugim zemljama.

Danas u mnogim zemljama žene obično dobijaju cveće sa čestitkama.

Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa kako bi funkcionalnost društvenih mreža funkcionisala, kao i za analizu prometa na web-lokaciji. Pročitajte više na tasteru "Prikaži detalje".
Sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa na sajtu.